browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

A harangok nem ismernek határokat

husk_logo_hu huro_eu_logo_hu

 

 

www.husk-cbc.eu

Sajtóközlemény

Terény, 2014. május 28. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke megáldotta Terény megújult látványosságát, a fából faragott, bárka formájú ökumenikus haranglábat, amelynek érdekessége, hogy minden alkatrésze mozgásba jön, amikor a harang megszólal. Amfiteátrum és Stég Színpad is épült a falu emblematikus építménye köré, s egy zsilippel szabályozható mesterséges tó, de fedelet is kapott odébb a falu erdei színpada egy határon átnyúló együttműködés eredményeként.

Brozsó Andrásné, Terény polgármestere reményét fejezte ki az ünnepségen, hogy a jövőben már nem lesz kiszolgáltatva az időjárásnak a Terényi Nemzetiségi Napok rendezvénye (amelyet eddig már 32 (!) alkalommal tartottak meg, vendégül látva szlovákiai és magyarországi csoportokat, sőt testvértelepülői és keresztszülőségi vállalásuk nyomán a kósteleki csángókat is).

A polgármester hangsúlyozta: A HUSK/1101/1.3.1/0247 számú pályázat támogatásával a befedhették Szabadtéri Színpadot, a vendégek fogadására nyitott színt építhettek, és a falu határában, Kiskér Pusztán nevelkedett Szent-Györgyi Albert szobrának környezetében támfalat alakíthattak ki a tér rendezésének kezdeteként. Brozsó Andrásné hozzátette: Terény Község Önkormányzata a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal, egyházakkal, civil szervezetekkel és a lakossággal együtt komoly erőfeszítéseket tesz a település értékeinek megőrzéséért, átörökítéséért és gyarapításáért. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy településükön kétszáz embert is el tudnak szállásolni, visszaalakított régi házaikban pedig 25 helyen kínálnak látnivalót. Terény Község Önkormányzata nevében ez alaklommal is köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik önzetlen munkájukkal segítik és támogatják a település fennmaradását és fejlődését.

Az együttműködés főpályázója, a művészeti egyesület vezetője, Lencsés Zsolt az ünnepségen örömét fejezte ki, hogy a kilencvenes években megálmodott terveik beértek. „A harangok nem ismernek határokat” ” című programjukat pedig szimbolikus értékűnek nevezte, hisz a harangok szava a határon is áthallatszik, s erősítik úgy a magyar-magyar, mint a szlovák-szlovák és a magyar-szlovák kapcsolatokat is.

Az Arttéka terveinek kivitelezésében a Balassagyarmati Fegyház és Börtön is jelentős asztalosmunkákat vállalt, amihez a fogvatartottaknak egy műhelyt is berendeztek a fegyintézetben. Budai István börtönparancsnok elmondta: ez a munka is segíthet abban, hogy a fogvatartottak a büntetésük letöltése után a társadalomba visszailleszkedhessenek.

A terényi fejlesztés partnere volt továbbá egy határon túli, szlovákiai község, Apátújfalu is, ahol a HUSK /1101/1.3.1/0247 számú pályázat támogatásával modern faluközpont épült. Az önkormányzat környezetében, két patak találkozásánál a természeti értékekhez, a vízhez és a patakpart zöldjéhez vezetjük vissza a település lakóit. A patak vízügyi szabályozásával, duzzasztó építésével egybekötve, egy gyönyörű sziget keletkezett, melyre az önkormányzat épületétől vezet egy emelkedő sétány. A sétány fahíddal folytatódik, mely egyre tovább emelkedve jut el a haranglábhoz és a szigeten kialakított látványtóhoz, teresedéshez.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program eddigi eredményeit, melynek éppúgy része ez a 452 ezer euróval támogatott fejlesztés, mint a két Ipoly-híd megépítése, Lőrincz Mária, a nagykürtösi székhelyű, Középső Ipoly-mente Fejlesztési Régió ügyvezetője eredményesnek, és folytatásra érdemesnek értékelte.

 supporter_partnerseget_epitunk

A projekt az EU társfinanszírozásával, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg.

Print Friendly, PDF & Email