browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Meghívó

Harangszó, tánc és muzsika
Csángóföldtől Palócországon át a Felvidékig!
2015. július 17 19.30 (péntek)

Kostelek csángó-magyar falu a Csíki havasokban, a valamikori Ezeréves határ legkeletibb részén. Onnan érkezik ismét kis falunkba, Terénybe, 2015. július 17-én pénteken az iskolások 20 fős csoportja. Három napot csángó keresztszülőik jóvoltából töltenek majd itt.

A csoportot Vaszi Levente, hagyományőrző tanár bácsi vezeti. Ő a tavalyi „Fölszállott a páva” népzene-néptánc vetélkedő közönségdíjasa lett ének kategóriában, nagy számú szavazattal. Előző évben a falu ifjúságából verbuválódott „Szellő” néptánccsoport a középdöntőig jutott – a legjobb határon túli néptánc együttes díjat elnyerve. Az akkori magyar tanár, Ferencz András vezette a táncosokat. Ő hozta vissza, szerettette vissza a gyerekekkel is a gyimesi táncukat, éneküket – a falu idősebb korosztályától visszatanulva azokat. Levente tanár bácsi fejleszti tovább a gyerekeknek a hagyományokat. Idén is szurkolhatunk kosteleki résztvevőnek, Vrencsán Anita személyében. A kislány kristálytiszta énekében most nem gyönyörködhetünk; balatoni „pávás” felkészítő táborban van. De a tavalyi táborunkban énekelt együtt tanárával itt, Terényben is a Falunapon.

Mindezen bevezető sorok után fontos információ:

A terényi AKOL Istállógaléria fedett, felújított színpadán csángó néptánc est lesz pénteken,
18 óra 30-as kezdéssel.

– a műsorban a kosteleki csoport gyimesi csángó táncokkal, énekekkel mulattatja az időt – saját zenekari kíséretben. Reméljük, a tanár bácsit is sikerül megénekeltetnünk.
– a terényi kisiskolások „libás” játékot adnak elő – betanította: Tamásné Veress Kata
– palóc mesemondó kislány érkezik a felvidéki Ipolykesziről, valamint szintén egy felvidéki kislány szép énekét hallgathatjuk.
A Kárpát-medencei és a világban élő magyarság összetartozásának jelképeként, valamint minden nemzetiségért közös erővel megszólaltatjuk a mozgó Haranglábat, hirdetve mottónkat; “A harangok nem ismernek határokat!”

Utána táncház – ameddig a házigazda engedi, vagy ameddig a vendégek bírják.
Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk!

PrtScr capture

Print Friendly, PDF & Email