browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Irány Terény

IRÁNY TERÉNY! Terény – egy tenyérnyi múlt

 programajánlatok

Fedezze fel Palócföldet egy kicsit másképp!

Ha szívesen megkóstolná a hibányt, vagy tudni szeretné, hogy hogyan készítették a vajat régen, vagy szívesen bújna bele a helyi népviseletbe, akkor Irány Terény! Nálunk kipróbálhatja a héhölést, a kötélverést, a fonást-szövést, megismerheti a „jó palócok, tót atyafiak” meséit, dalait és táncait. A Görbeországban megbújó kicsi faluban, Terényben tájjellegű finomságokkal, gazdag programokkal várjuk az idelátogatókat. Tősgyökeres helybéliek és betelepülő nagycsaládosok együtt dolgozunk azon, hogy a hozzánk betérő vendégek maradandó élményekkel térhessenek haza. Kínált programjaink szervesen illeszkednek Terény történelmi, földrajzi és néprajzi arculatához, játékosan és felfedező módon mutatják be a vidék kincseit. A jelentkező csoportok érdeklődésüktől függően az alábbi témakörök közül választhatnak:

I. program: „Gazdálkodj okosan!” Önellátás régen és ma

Rövid ismertetés:
Délelőtt: – Vendégfogadás – a terényi parasztporta megtekintése, „birtokbavétele” – A falusi önellátó gazdálkodás ma is felfedezhető jegyei – Mi a szösz? – a kenderfeldolgozást és fonást helybéli idős asszonyok mesélik el és mutatják be. – Kukoricázzunk? Miért ne? – morzsolástól a pattogatott kukoricáig
Ebéd
Délután: – „Tevékeny” látogatás a terényi Magos Völgy Ökológiai Gazdaságban – Az önellátó falusi gazdálkodástól az ökológiai kertgazdálkodásig – Helyi termékek kóstolással egybekötött vására A program időtartama: egész napos, 10 órától 17 vagy 18 óráig Kapcsolattartó: Tamásné Veress Kata programgazda Tel:06 30 544 2304 e-mail: iranytereny@gmail.com web: www.iranytereny.hu Nyelvismeret: magyar, angol, német, szlovák (a nyelvi tolmácsolás felárat von maga után) Időjárás függése: Eső esetén a programot az időjáráshoz igazítjuk. Teltházas időszak: Jelenleg májusban van a legtöbb vendégünk, az osztálykirándulások időszakában. Létszám: min. 20 fő, max. 60 fő A nap folyamán több helyszínre látogatunk el, de a vendégfogadás, az ebéd, a programok egy része, valamint a nap zárása Terény egyik legszebb parasztportáján valósul meg. Terényi házigazdaként végigkísérjük a csoportot az összes programon.

II. program: „Adjon Isten füvet fát, tele pincét, kamarát…”
Rövid ismertetés:
Délelőtt: – Vendégfogadás – a terényi parasztporta megtekintése,  „birtokbavétele” -„Tevékeny” látogatás a terényi Magos Völgy Ökológiai Gazdaságban – Az élet születése, avagy a földigilisztától a kelkáposztáig
Ebéd
Délután: Túrófőzés, vajköpülés, sajtkészítés – helybéli asszonyok bemutatója – Helyi termékek kóstolással egybekötött vására A program időtartama: egész napos, 10 órától 17 óráig Kapcsolattartó: Tamásné Veress Kata programgazda Tel:06 30 544 2304 e-mail: iranytereny@gmail.com web: www.iranytereny.hu Nyelvismeret: magyar, angol, német, szlovák (a nyelvi tolmácsolás felárat von maga után). Időjárás függése: Eső esetén a programot az időjáráshoz igazítjuk. Teltházas időszak: Jelenleg májusban van a legtöbb vendégünk, az osztálykirándulások időszakában. Létszám: min. 20 fő, max. 60 fő A nap folyamán több helyszínre látogatunk el, de a vendégfogadás, az ebéd, a programok egy része, valamint a nap zárása Terény egyik legszebb parasztportáján valósul meg. Terényi házigazdaként végigkísérjük a csoportot az összes programon.    

III. program:  A hozomány rejtelmei – fonás-szövés, csipkeverés

Rövid ismertetés:
Délelőtt: – Vendégfogadás – a terényi parasztporta megtekintése,  „birtokbavétele” – Séta a faluban; látogatás a Hunnia csipkemúzeumba – Egy menyasszony stafírungja – Mi került 100 éve a tulipános ládába? – kenderfeldolgozás és fonás – idősebb helybéli parasztasszony bemutatója
Ebéd
Délután: – A terényi népviselet változása az 1800-as évek végétől napjainkig –viseletbemutató beöltözési lehetőséggel – Helyi termékek vására – Terényi mulatság mesével, dallal, tánccal, valamint meglepetésekkel fűszerezve A program időtartama: egész napos,10 órától 17 vagy 18 óráig Kapcsolattartó: Tamásné Veress Kata programgazda Tel: 06 30 544 2304 e-mail: iranytereny@gmail.com web: www.iranytereny.hu Nyelvismeret: magyar, angol, német, szlovák (a nyelvi tolmácsolás felárat von maga után) Időjárás függése: nem időjárásfüggő program Teltházas időszak: Jelenleg májusban van a legtöbb vendégünk, az osztálykirándulások időszakában. Létszám: min. 20 fő, max. 60 fő A nap folyamán több helyszínre látogatunk el, de a vendégfogadás, az ebéd, a programok egy része, valamint a nap zárása Terény egyik legszebb parasztportáján valósul meg. Terényi házigazdaként végigkísérjük a csoportot az összes programon.  

IV. program: Barangolás a hangok világában
Rövid ismertetés:

Délelőtt: –  Vendégfogadás – a terényi parasztporta megtekintése,  „birtokbavétele” –  Látogatás az Orsós Magnó Múzeumban- a gyűjtemény megtekintése; hangrögzítés-technikai és zenei bemutató – Lovaskocsizás a faluban

Ebéd

Délután: – Ismerkedés helybéli idősebb parasztemberekkel és a palóc tájszólással – Terényi anekdoták, tréfás mesék – Játékos-táncos mulatság a terényi muzsikusok közreműködésével A program időtartama: egész napos, 10 órától 16 vagy 17 óráig Kapcsolattartó: Tamásné Veress Kata programgazda Tel: 06 30 544 2304 e-mail: iranytereny@gmail.com web: www.iranytereny.hu Nyelvismeret: magyar, angol, német, szlovák (a nyelvi tolmácsolás felárat von maga után, és a délutáni programot nyelvi nehézségek miatt a külföldi vendégekhez igazítjuk). Időjárás függése: nem időjárásfüggő program Teltházas időszak: Jelenleg májusban van a legtöbb vendégünk, az osztálykirándulások időszakában. Létszám: min. 20 fő, max. 50 fő A nap folyamán több helyszínre látogatunk el, de a vendégfogadás, az ebéd, a programok egy része, valamint a nap zárása Terény egyik legszebb parasztportáján valósul meg. Terényi házigazdaként végigkísérjük a csoportot az összes programon.   Árak (étkezés és útiköltség nélkül):

I. program:   3800 Ft/fő

II. program:  4000 Ft/fő

III. program: 4200 Ft/fő  

IV. program: 4500 Ft/fő

Az ebéd és az italkínálat az alábbi; többféle tájjellegű finomságból lehet választani:

1.Túrós/káposztás haluska („alias” sztrapacska) 1100 Ft/fő

2. Csülkös savanyú bab herőkével 1200 Ft/fő

3. Palóc- vagy gulyásleves házi sütésű lángossal vagy palacsintával 1300 Ft/fő

4. Raguleves túrós/káposztás haluskával 1600 Ft/fő

5. Innivalók egész napra (kávé, házi szörp, házi pálinka, bor) 1000 Ft/fő

Print Friendly, PDF & Email